duminică, 13 noiembrie 2011

Ultima frontieră a morţii se întoarce la Moisei

Dacă eşti din Moisei, Maramureş, e imposibil să nu fi auzit de un film, Ultima frontieră a morţii, turnat în localitate, în anul 1979. Pentru moiseieni, e mai mult decât un film, e un subiect de poveşti nesfârşite la gura sobei, în grelele nopţi de iarnă în care Pietrosul se răstoarnă cu valuri de frig peste sat. Bunicii le povestesc nepoţilor despre faptul că au făcut figuraţie în acest film, alături de Florin Piersic şi Ion Dichiseanu, că au săpat tranşee în locul numit Livadă, că au participat activ la realizarea peliculei.

Am auzit eu însumi aceste istorisiri memorabile de la bunica mea şi de la o vecină care a trăit 100 de ani, care era foarte mândră că a jucat pentru câteva secunde în film, fără ca eu să-l fi văzut vreodată. De asemenea, am ascultat mărturiile mai multor oameni care îmi relatau întâmplări pitoreşti din culisele filmărilor, impresionante şi amuzante în acelaşi timp.

Deşi nu respectă adevărul istoric, punând masacrul de la Moisei, din 14 octombrie 1944, pe seama nemţilor, acesta fiind făcut de horthyşti, filmul  a căpatat un loc aparte în inimile moiseienilor.

Intrigat de aceste poveşti, am încercat să descopăr filmul, să-l găsesc în locurile de pe internet unde credeam că poate fi găsit, dar niciun rezultat palpabil. Dornic să fac rost de filmul cu valoare sentimentală pentru moiseieni, am trimis si un e-mail la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), rămas fără răspuns.

Toate aceste eforturi s-au dovedit inutile pînă azi. Considerată de unii ghinionistă, ziua de 13 noiembrie 2011 a adus cu sine o mare bucurie pentru moiseieni şi pentru toţi românii. În era Google, în care totul se raportează la materie, iar patriotismul este desuet, filmul Ultima frontieră a morţii se află pe Youtube, acolo  unde îi era de mult  locul, alături de alte filme româneşti ale epocii respective. 

Gestul recuperator îi aparţine jurnalistului Vasile Danci Moroşanu, originar din Moisei, aflat în prezent la Roman, care se autodeclară moroşan forever. Azi, când ne vindem pe treizeci de arginţi celor care vor şi chiar celor care nu vor să ne cumpere, tenacitatea jurnalistului consătean cu mine merită apreciată ca un act patriotic. Domnia sa a găsit filmul aici, când nimeni nu-l mai căuta, şi a avut inspiraţia de a-l pune pe Youtube, ca pe o duminică îmbrăcată în straie de nuntă din sufletul Moiseiului de altădată.

Vă mulţumim tuturor celor care aţi făcut posibilă recuperarea filmului-document Ultima frontieră a morţii.