sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Un derby amputat: CFR vs U. Cronică din afara stadionului

Digisportul titra mare cu câteva minute înainte de începerea meciului: 5000 de spectatori la CFR-U. Talentatul domn Paskany şi-a urmat interesele şi a tras lozul câştigător. Scopul scuză mijloacele, chiar dacă se părea că echipa din Gruia şi-a dat cu stângul în dreptul în ceea ce priveşte managementul partidei.

CFR conducea la pauză cu 2-1,  prin loviturile letale ale lui Cadu şi Weldon, o anemică echipă a lui U, salvată, totuşi, în final de noul comic dintre buturile ceferiste, Beto, care a gafat ca Rică Răducanu în vremurile lui bune.

Din spiritul lui U  nu a răzbătut pe stadionul golaş din Gruia decât cântecul nesfârşit al unei galerii care vine din alte vremuri ale fotbalului, dublată, în online, de hashtag-ul twitteristic  #haideU. Din păcate, entuziasmul care caracterizează şepcile roşii s-a izbit de experienţa superioară a CFR-ului şi de aşezarea în teren a echipei lui Jorge Costa, antrenorul care a trecut de la clima mai blândă a Portugaliei la ceaţa lăptoasă a Clujului.

Debutul celei de-a doua reprize a reaprins speranţele suporterilor lui U, prin atacuri mai susţinute ale favoriţilor, care au atins punctul culminant printr-un şut ratat lui Adrian Cristea. Dar, în loc de renaşterea lui U, Kapetanos şi-a confirmat reputaţia de killer, pe spatele unor fundaşi lipsiţi de reacţie ai lui Ionuţ Badea. 

3-1, şi meciul s-a terminat în minutul 67, restul partidei caracterizându-se prin încercarea CFR-ului de a păstra rezultatul şi prin timiditatea lui U, echipă care trebuie să mai muncească mult până să ajungă la nivelul propriei galerii si al stadionului modern pe care îl are.

Pe lângă meciul destul de bun, cu multe goluri, aşa cum anticipam, rămâne gustul amar provocat de preţul neruşinat al biletelor, fără precedent în fotbalul românesc. Cred că CFR putea să bată şi cu 15000 de suporteri ai lui U în tribună. Un derby cu un stadion gol este un derby amputat, din care scoţi toată seva spectacolului, doar pentru a lua toate cele trei puncte. 

E noapte înceţoşată peste Gruia, suporterii lui U plâng în fularele alb-negre, părăsind locul al patrulea din Liga I la intersecţia celor şapte străzi şi aşteptând primăvara revanşei pe Cluj Arena, iar CFR-ul urcă pragmatic pe locul 2, în urmărirea lui Dinamo.

U pleacă învinsă de pe stadionul din Gruia
Sursa foto: gsp.roArde Gruia! Avancronica unui ceferist moderat

vs

Au mai rămas 9 ore. Până la ce?, ar întreba neiniţiaţii. Microbiştii revoltaţi le-ar reteza scurt interogaţia blasfemiatoare: Cum, nu ştii? Azi joacă U cu CFR! Urmează scurta avancronică a unui meci de fotbal. Orest, ai legătura!

Articol realizat de Orest Cramar

Este CFR vs “U” de sâmbăta asta mai mult decât un meci între locul 3 şi locul 4 din Divizia A?  Toate meciurile dintre echipele de fotbal din acelaşi oraş trezesc pasiuni: Petrolul vs Astra Ploieşti, Lazio vs AS Roma, Manchester United vs Manchester City … şi chiar Poli Timisoara vs UTA Arad (fiind foarte aproape oraşele şi deci trezind aceleaşi pasiuni). Dar la Cluj mi se pare că rivalitatea are mai mult decât o semnificaţie sportivă.

Am observat o ură a fanilor lui “U” împotriva CFR-ului, ură care ar putea să pară a fi o ciudă împotriva dublei campioane a României, o echipă care se bate cu cei grei (cu succes, apropos…). Dacă stau să citesc comentariile fanilor echipelor din Bucureşti la adresa CFR-ului (în ediţiile online ale ziarelor de sport) mi se pare că seamănă mult cu cele ale fanilor lui “U” … că e o echipă a ungurilor, că e formată din străini  şi că nu are fani … şi pentru unii şi pentru ceilalti e o ameninţare. Şi ce mi se pare curios este faptul că fanii lui “U” mai au şi o favorită dintre echipele bucureştene, în special Steaua.

Cred că să ţii cu CFR este o manifestare de patriotism local … da, este o echipă şi de unguri, dar aşa este şi Ardealul … un ţinut şi de unguri şi dacă, în calitate de ardelean, ai aceleaşi idei cu cei din alte regiuni istorice asupra maghiarilor atunci înseamnă că ai înţeles puţine lucruri din viaţa asta. Am fost foarte bucuros când am auzit de ascensiunea unei echipe uitate la Cluj, am fost şi la două meciuri pe când CFR era în divizia B (pe vechiul stadion, nerenovat), am fost uluit de succesele echipei în Cupa Intertoto cu Dorinel Munteanu şi am fost emoţionat de câştigarea campionatului cu Ioan Andone. Nu-mi place că schimbă aşa de des antrenorii, însă regret că m-am mutat la Braşov şi nu pot să-mi mai încurajez echipa pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu.

Diseară vreau să câştige CFR, însă nu mă interesează după aceea dacă “U” câştigă campionatul sau retrogradează, asta spre deosebire de manifestările fanilor lui “U” la adresa CFR-ului.