sâmbătă, 17 decembrie 2011

Cum şi-au petrecut maramureşenii cutremurul?

S-a cutremurat Maramureşul
Foto: Blogul Danei Grad

După cum ştiţi, astăzi, 17 decembrie 2011, pe la  jumătate la tri, cum zic oamenii locului, Maramureşul s-a cutremurat. Din păcate, la propriu. Ceea ce nu ştiu să se fi întâmplat în ultimii ani. 

Am realizat o antologie a modului în care maramureşenii au resimţit seismul. Şi unde puteau să se exprime, dacă nu pe Facebook? Pe pagina Maramuresenii de pretutindeni

Vă  redau brut opiniile, emoţiile şi nedumeririle aşa cum le-a înregistrat reţeaua de socializare, în ordine crescătoare.  Evident, reacţiile continuă:


Ramona: Of Doamne, Doamne....
Razvan-Mihai: Doamne ajuta victimele sa treaca cu bine de acest dezastru
Razvan-Mihai: eu unul am crezut ca raman fara casa :
Deeutzanoah inca asa ceva n-am mai auzit...eu stiam ca maramuresul nu a mai simtit pana acuma cutremure...cum de s-a intamplat asa ceva acuma?:
DoruWow.....sper ca lumea e ok
Razvan-Mihai: relieful si natura ne surprind mereu, ex vulcanu din Islanda
Maramureşenii De Pretutindeni:Totul e OK !!
Daniela: l-am simtit dar tot e ok
Razvan-Mihai: si-n cazul meu totul e ok
Maria: V-ati speriat tare, dragi maramureseni? Ce sa zic eu, care l-am prins pe cel din 77. Eram singura acasa cu fiica mea care avea 3 ani si pe usa doar ce intrase sotul meu care iesise cu putin timp inainte dela Braseria Dunarea ( bloc cazut la cutremur). Am vazut peretii camerei ondulandu-se si pamantul facea un zgomot indescriptibil. N-as mai vrea sa traiesc niciodata asa ceva. Bunu-i Dumnezeu cu noi , care ne-m inrait asa de mult.
Razvan-Mihai: Natura face ravagii pe planeta, cutremur in Maramures, cod rosu de vanturi in Europa si taifun in I-le Filipine
Adriana Daniela: ‎....vai de mine!!!!...oare la ce sa ne mai asteptam!!!...m-am speriat tare!!!...
Elena: asa ne pedepseste D-zeu .. tot inainte de sarbatori!!
Alexandra-Maria: La Budesti nu s-a simtit absolut nimic !!!!
Razvan-Mihai: Doamna Maria. eu am mai simtit un cutremur asemanator ca cel de azi in 2007, sau 2008, eram la liceu si mai rau clasa mea era la etajul 2
Alexandra-Maria:  Si oare noi de la Budesti,de ce n-am simtit nimic?
Razvan-Mihaidepinde care regiune a fost cel mai grav afectata de cutremur
Razvan-Mihai: eu unul sper ca lumea sa nu considere ca din cauza acestor hazarde naturale o sa vina sfarsitul lumii, pt ca m-am saturat pana peste cap de parerile oameniilor dupa ce-a avut loc cutremurul in Japonia

Şi o mică observaţie: ştirea despre cutremur postată pe Facebook are năbădoiosul buton Îmi place.

Moisei, Maramureş, în revista Caţavencii

O mică Elveţie: Moisei, Maramureş
Sursa foto: Oana Coman
Zi de zi apar dovezi neaşteptate ale brandului turistic pe care îl reprezintă comuna Moisei, din Maramureş. Cu două puncte de interes, Monumentul eroilor din 1944 şi Mănăstirea, Moiseiul reuşeşte să atragă atenţia celor care vor să recupereze o vârstă nealterată a umanităţii, în mijlocul unicei civilizaţii tradiţionale încă active din  Europa, Maramureşul, şi în special Maramureşul istoric.

Astăzi vă semnalez un articol apărut în revista Caţavencii, la 15 decembrie 2011, intitulat simplu Moisei, Maramureş

Îi mulţumesc, în numele tuturor moiseienilor, autorului, Grig Bute, pentru că a pus umărul la promovarea unui brand în devenire şi reproduc articolul, invitându-vă, în acelaşi timp să intraţi şi aici, unde există şi o galerie foto cu Moiseiul acoperit de zăpadă:


Colindînd prin Maramureș, ajungem astăzi pe Valea Vișeului, la Moisei.Mai întîi, oprim pentru a aprinde o lumînare la troița din fața casei-muzeu Martirii de la Moisei în care, pe 14 octombrie 1944, 29 români şi trei evrei bănuiți de a fi partizani au fost închiși și mitraliați prin ferestre de către trupele horthyste în retragere. Înăuntru, prin camerele în care liniștea păstrează încă ecourile rafalelor de mitralieră, sînt expuse obiecte personale și fotografii ale victimelor. Peste drum, pe o colină, în marginea pădurii, sculptorul Vida Géza le-a ridicat un monument: 44 de trepte care duc spre 12 stîlpi de piatră dispuși circular. Doi dintre ei, cei de la intrare, au capete de bărbați tineri, ceilalți zece poartă măști tradiționale maramureșene, chipuri simbolice ale duhurilor din legendele locului. 


Gazda, nenea Toader, un moroșan țeapăn, încă verde, ne primește în căsuța veche, bătrînească, cu prispă și acoperiș de șindrilă, dintre șura cu lemne și saivan. De cînd și-a ridicat locuință nouă, pe asta a transformat-o în casă de oaspeți, pentru cei amatori de a trăi, măcar o zi, în ambianța simplă și curată a vetrei moșilor săi: sobă cu pirostrii, paturi acoperite cu scoarțe înflorate, oale de lut, ştergare și poze vechi pe pereţi. 

Pînă se încinge focul în sobă, ne încălzim cu o pălincă și ronțăim o pastramă de berbecuț. Mîine merem la Borșa: Țurai!