El Clasico: Prado vs. Sagrada Familia

Messi, bucurându-se la un gol pe Bernabeu, 
în faţa lui Casillas
Sursa foto:
mundodeportivo.com
Fotbalul este doar un joc ridicol în care 22 de bezmetici aleargă după o minge? Sau, dincolo de această abordare superficială, ascunde poveşti despre oameni, despre destine şi despre civilizaţii?

În această seară planeta întreagă va fi zguduită de un meci de fotbal. Nu, nu vă speriaţi, epicentrul cutremurului nu va fi Naţional Arena, unde, de la ora 20, se va desfăşura duelul titanilor, Steaua-CFR Cluj. Seismul, localizat pe Stadionul Santiago Bernabeu, le pune faţă în faţă pe Real Madrid şi FC Barcelona, care  îşi încrucişează pentru prima dată săbiile în acest campionat.


Depăşind teritoriul previziunilor tactice sau al reţetelor financiare, putem identifica în acest meci al coloşilor două moduri de a vedea lumea. 


Madridul se mândreşte  cu Muzeul Prado, Barcelona se identifică mereu cu Sagrada Familia. Liniei clasice a Madridului i se contrapune aerul rebel al Barcelonei.


Real Madrid este o sinteză de valori, la fel ca Muzeul Prado, o echipă înainte de toate, subordonată intereselor tactice ale lui Mourinho, pe când Barcelona este creaţia, la început nebunească, unui singur om, Guardiola, care a schimbat pentru totdeauna faţa fotbalului, la fel cum a făcut Gaudi cu cea ridată a arhitecturii.


La Real, dincolo de crizele de aroganţă ale lui Mourinho şi vedetismul lui Cristiano Ronaldo, individul se supune grupului şi tacticii, aşa după cum operele de la Muzeul Prado servesc eternitatea artei. 


La Barcelona, echipa scoate în evidenţă omul, artistul prin excelenţă, fie că se cheamă, în funcţie de meci, Messi, Pedro, Xavi sau Villa. La fel ca Sagrada Familia, care i-a rezervat lui Gaudi un loc în  istoria lumii.


De la ora 23, Muzeul Prado înfruntă Sagrada Familia, sub măştile a 22 de bărbaţi în toată firea care aleargă bezmetic după o minge.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism

Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă