Moartea unui artist: Socrates, doctorul

Un artist, Socrates, în prim-plan, împreună cu Zico
Sursa foto: ziarelive.ro
O ştire printre alte ştiri de mai mare sau mai mică importanţă ale unei dimineţi obişnuite de duminică. 

Unul dintre jucătorii fabuloşi din istoria fotbalului, doctorul brazilian Socrates, căpitan al echipelor Braziliei, învinse la Mondialele din 82 şi 86, a murit la Sao Paolo. Avea doar 57 de ani. Ca ai noştri Florea Dumitrache sau Dobrin, din aceeaşi spiţă a nobililor fotbalului.

Wikipedia îl descrie pe Socrates aici, Youtube-ul îl păstrează în câteva înregistrări memorabile, dar, dincolo de aceste date statistice, rămâne ideea că Socrates este unul dintre marii învinşi din fotbalul mondial. La fel ca olandezul Cruyff, în 1974 şi 1978.

Iată cum descrie marele nostru cronicar sportiv Ioan Chirilă, în volumul Frumoasele noastre duminici, emoţiile de după sfertul de finală Franţa-Brazilia, de la Mondialul mexican din 1986, arbitrat, ce minune!, de românul Ioan Igna, meci pe care Pele îl consideră cea mai frumoasă partidă pe care am văzut-o vreodată. În acest meci, decis la loviturile de la 11 m, Socrates a ratat primul penalty pentru Brazilia, iar echipa a fost eliminată în final:

Gracia Francia, Gracia Brasil...


... Cu neputinţă! Oare când au trecut aceste două ore şi jumătate? Crainicul mexican repetă ca de pe un disc defect: "Gracia Francia, Gracia Brasil, jamas lo olvidaremos!"... Niciodată nu vă vom uita. Marea tribună de la Jalisco plânge. Steagurile galben-verzi sunt în bernă, ca pânzele unei corăbii pe o mare fără adiere. Lui Zico nu-i vine să-şi creadă ochilor. Şade pe genunchi, ca un copil, asteptând, parcă, ceva. 

Igna părăseşte terenul, ţinând în braţe mingea, ca un rugbyst care e gata să rostească marque, astfel ca nimeni să nu poată să-i ia mingea. Şi ce minge! Mingea lui Platini, a doctorului Socrates...

Erau vremuri în care fotbalul încă se juca, iar presa se scria doar cu sufletul. Întotdeauna când scria despre frumuseţea fotbalului de altădată, Ioan Chirilă îl dădea ca exemplu pe doctorul Socrates

Penalty-ul ratat de Socrates în meciul Franţa-Brazilia de la World Cup, Mexic, 1986, şi o scurtă explicaţie a portarului francez, după vreo 20 de ani: 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism

Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă