Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă


Un festival internaţional de poezie a devenit tradiţie.  Nu se desfăşoară în vreun mare oraş al României. Se numeşte Romeo şi Julieta la Mizil. Se desfăşoară anual, aţi ghicit, la Mizil, în judeţul Prahova. Şi se află nu la prima, ci la a cincea ediţie. Are şi un site cu tot dichisul, aici.


Omul care a avut ideea unei asemenea întreprinderi nebuneşti este Laurenţiu Bădicioiu, profesor de română la Liceul Teoretic Grigore Tocilescu Mizil. 


Domnul Laurenţiu Bădicioiu a avut amabilitatea de a acorda un interviu, primul pe care l-am luat de când sunt blogger, în care ne-a explicat legătura intimă dintre poezie şi oraşul Mizil, dovedind că şi provincia naşte oameni şi cultură. Îi mulţumim domnului Laurentiu Bădicioiu şi vă invit să citiţi interviul cu domnia sa.



Ioan Ivaşcu: Domnule Laurenţiu Bădicioiu, vă mulţumesc pentru că inauguraţi seria interviurilor, sper eu reuşite, pe blogul meu. O să încep cu o întrebare directă: e un mizilic să organizezi un festival internaţional de poezie şi epigramă la Mizil?

Laurentiu Bădicioiu : Paradoxal, deşi totul a început la Mizil, nu este un mizilic să organizezi un astfel de festival. Nu pot spune că este greu deoarece îmi place foarte mult ceea ce fac. Se poate întelelege însă că dacă vrei sa faci ceva pe termen lung aceasta solicită dedicaţie şi bucuria de a construi.

Şi de ce tocmai la Mizil? Multă lume nu ştie unde se află acest oraş.

Nici americanii nu ştiu unde se află România sau alte ţări din est. Se întâmplă la Mizil pentru că acest festival este inspirat dintr-o parodie a scriitorului mizilean George Ranetti.

Ne spuneţi, vă rog, cum a pornit şi s-a dezvoltat totul, de la idee până la punerea ei în practică?

Era o vară-cum altfel decât foarte fierbinte?- şi participam la examenul de bacalaureat în calitate de profesor examinator, la Urlaţi. Iată, o altă localitate cu notorietate culturala... După o zi grea, venind spre casă, pe când luna desena contururi de lumini şi umbre, mă gândeam... Văzusem cu o zi înainte, la Ploieşti, o copertă cu titlul "Romeo şi Julieta la Mizil". O editură din Bucureşti reeditase aceasta comedie politică a lui George Ranetti, la 100 de ani de la prima ei publicare, in 1907.
Titlul acesta avea în mintea mea rezonanţe care mă făceau să intuiesc că trebuie să-l aplic unui produs cultural: aşa mi-a venit ideea festivalului Romeo şi Julieta la Mizil".

Festival de poezie într-o lume în goană prin malluri? Nu credeţi că sunteţi inadecvat?

Păi nu ştiu dacă sunt eu inadecvat. Nu eu sunt festivalul.

Mă refer la festival, la o asemenea idee într-o lume mercantilă.

Da, aşa este. Poate părea bizar un festival internaţional de poezie şi epigrame care, spun unii, are succes, într-o lume manipulată şi manipulantă, într-o lume în care spuma şi gălăgia se vând şi se cumpără scump.

Sunteţi la a cincea ediţie, deci festivalul nu e o întâmplare. Aveţi sprijinul autorităţilor locale, politice sau culturale?

Este dificil să generezi sau să provoci acte culturale. Dar ce frumos este când, o dată pe an, pe 30 ianuarie-anul acesta pe 29- o pleiadă de nume relevante în cultura română vin la Mizil. Avem un sprijin foarte mare din partea autorităţilor, a sponsorilor, a mass media.
În primul rând instituţia care a organizat proiectul, Liceul "Grigore Tocilescu" şi mai ales dl.director Victor Minea.
Daniel Cristea Enache spunea despre noi că alcătuim binomul matematică-literatură.
Primăria ne-a ajutat la toate ediţiile şi ne va sprijini şi-n acest an, la ediţia a V-a.

Aţi adus la Mizil nume mari ale culturii române. Care sunt şi cum i-aţi convins să vină la Mizil?

Au trecut pe la Mizil, invitaţi la Festivitatea de premiere, de-a lungul celor 4 ediţii: prof. univ.dr.Ştefan Cazimir, Mircea Dinescu, Alexandru Mironov, Corneliu Leu, conf.univ.dr.Daniel Cristea Enache, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, Mihai Stănescu, conf.univ.dr.George Stanca, dr. Elis Râpeanu, Sorin Roşca Stănescu, Efim Tarlapan, George Corbu, prof. univ.dr.ing.Corneliu Berbente, prof.univ.dr. Constantin Titus Vîjeu, prof.univ.dr. Alexandru Şonea, prof.univ.dr. Vasile Avram, Dan Lupescu, Lucian Mănăilescu, Nicolae Dragoş, insp.şc. în MECTS Doru Dumitrescu. insp.şc.general Nicolae Angelescu, insp.şc.gen.Gheorghe Borovină, Emil Proşcan, primarul Mizilului, insp.şc.gen.Gheorghe Matei, col.dr. Aurelian Ranetti, Daniela Vlădescu, Ion Longin Popescu, Lucia Olaru Nenati, Aurel Antonie.

Cum aţi promovat festivalul pe internet? E compatibilă poezia cu mediul online?

Aproape orice este compatibil cu mediul online. Am promovat-o din luna august, adică de aproape 4 luni. Am trimis informaţii şi afişul la sute de site-uri, primării, inspectorate şcolare, tuturor bibliotecilor din oraşele mari, tuturor liceelor, revistelor din diaspora etc. Partenerul nostru media este RADIO ROMANIA.
În fiecare zi, începând din luna august aloc cca 2 ore pentru a promova festivalul online. Chiar şi acum când vă dau acest interviu comunic pe facebook cu câţiva interlocutori cărora le dau linkul festivalului şi sper să se înscrie şi să-l dea mai departe. Linkul este www.romeojulietalamizil.ro.

Credeţi că poezia mai prinde la tinerii care se încadrează, mulţi dintre ei, în turma generaţiei Google, Hi 5 sau Facebook?

Prinde, sigur... Poezia este o stare sau generează o stare. Sunt semnificativ de mulţi participanţi din aceasta categorie ca să mai am vreo îndoială că poezie prinde în rândul acestor tineri şi biologic şi sufleteşte.

Laurenţiu Bădicioiu, la una dintre ediţiile festivalului,
împreună cu venerabilul Mircea Ionescu-Quintus
Vă rog ca, pe final, să comunicaţi până când şi cum se mai pot înscrie concurenţii la Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă Romeo şi Julieta la Mizil, Ediţia a V-a, 2012.

Concurenţii se mai pot înscrie până pe 30.12.2011 pe pagina www.romeojulietalamizil.ro Acolo sunt toate amănuntele şi oricine participă-adică tineri români de... orice vârstă, din toată lumea, chiar are o şansă considerabilă să câştige. Scucces tuturor! Mulţumesc pentru interviu!

Va mulţumesc, domnule Bădicioiu, pentru că mi-aţi reconfirmat că şi în, sau mai ales, în provincie nasc oameni, care sunt în stare de acte culturale de rezonanţă, iată, internaţională. Provincia geografică nu e nici pe departe o provincie culturală! Felicitări, domnule Bădicioiu, dumneavoastră şi celor care pun umărul la promovarea poeziei de calitate.

Comentarii

cornel penu a spus…
Am citit interviul, mi-a placut (fara a fi critic nu stiu meritul atât de mare al lui Dinescu, de a fi mentionat de doua ori).
Scriu si eu versuri.
Ion, tu chiar crezi ca se poate promova poezia scrisa în Limba Românä daca nu ai un nume sonor?
Daca tu afirmi ca pot participa voi participa si eu cu câteva poezii.
Daca tu nu garantezi corectitudinea acestui concurs nu particip.
Spun asta pentru ca am participat acum câtiva ani la un concurs al românilor din Diaspora si mi-au luat vreo trei din cele mai bune(adica nu au ajuns la concurs).
Atasatul cultural din Madrid "nu stie nimic". Mi-ar placea sa redau în versuri gândurile mai simple ale unui taran trait la oras.
Sarbatori fericite si numai bine!
Cornel
Ioan Ivaşcu a spus…
@Cornel Penu: Va multumesc pentru comentarii. Asa dupa cum a scris si domnul Badicioiu, la festival poate participa oricine, indiferent de varsta si de ocupatie. Singura conditie de inscriere este pasiunea pentru poezie. Sarbatori fericite!
ADAM SI EVA a spus…
Biologic sunt din alta turma, virtual sunt din "turma generatiei Google, Hi5,sau Facebook", la care adaug Netlog si Neogen...scriu si poezie si epigrame... cu care particip la Festival.
Dintr-un misto facut la si de Mizil, a iestit o asumare, o actiune/activitate de feed-back litarar si relational, cu participari din tara si diaspora... deci un Festival... cu un brand...ca si Drakula, pe considerente fictionale...Inainte, Domnule Badicioiu, cu sarg, talent,spre rezultate!
ADAM SI EVA a spus…
Succes Domnului Ioan Ivascu, in arta si rationalitatea interviului!

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism