Cuvânt înainte la cartea de poezie în curs de apariţie

Apariţia unei cărţi de poezie în peisajul literar contemporan pare un act sinucigaş, având în vedere intereseul din ce în ce mai scăzut al publicului pentru acest gen. De aceea, pe lângă dimensiunea idealistă a unei asemenea acţiuni, e necesar să configurăm şi o finalitate pragmatică.

Cartea de faţă reprezintă un proiect îndrăzneţ, construit pe două niveluri complementare de lectură: pe de o parte, lucrarea este un auxiliar didactic, care poate fi utilizat pentru iniţierea unui cerc de poezie, în ciclul liceal, iar pe de altă parte, se constituie că o operă de sine stătătoare, expresie a unei viziuni proprii asupra lumii.

Din punct de vedere didactic, lucrarea acoperă o diversitate de teme şi stiluri poetice, pe care le învesteşte cu originalitate, unele texte parodiind modalităţi de expresie sau concepţii estetice devenite clasice, autorul lăsându-vă plăcerea şi libertatea de a descoperi afinităţi. Liceanul va reuşi să utilezeze cartea de faţă ca pe un ghid, autorul asumându-şi rolul de maestru, conducând, asemenea lui Vergiliu, novicele prin infernul şi purgatoriul liric. Odată ajuns într-un punct maxim al evoluţiei poetice, ghidul părăseşte scena, lăsând locul originalităţii, o Beatrice angelică, care îl conduce pe deja iniţiatul învăţăcel în paradisul poeziei.

Din perspectivă literară, cartea de faţă ilustrează faptul că, indiferent de epocă, poezia rămâne o formă esenţială de a căuta desăvârşirea.

Astfel, volumul nu simbolizează decât ieşirea novicelui din pădurea întunecoasă, situându-l pe acesta la o răscruce de drumuri lirice surprinzător de pasionante, pe care autorul vă îndeamnă să le parcurgeţi, purtaţi pe aripile perenului Poesis, făuritor de lumi înăuntrul şi dincolo de graniţele lumii cunoscute.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism

Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă