Triumful incompetenței


Moto: Uite CNP-ul, nu e CNP-ul!

Infiltrate cu nesimțire, dar pe nesimțite, incompetența și prostia au cuprins organismul măcinat de boli al statului român. Ca niște viruși harnici și tenace, acaparează fiecare milimetru, intoxică mediul, otrăvesc sufletele și se instalează în fotolii gras remunerate.

Cele două duhori se găsesc pretutindeni, la fel ca apa și aerul, nu-ți trebuie un nas de parfumier să le identifici și să le demaști. De cele mai multe ori, ți se face silă să le dai la o parte maladivele măști, înfricoșat de hidoșenia pe care o vei descoperi inevitabil.

Incompetența și prostia au, la români, mai multe episoade decât orice telenovelă sau film siropos și, din păcate, nu le întrevedem un sfârșit.

Un nou film tragi-comic se consumă zilele acestea și poartă titlul Cum să te faci de râs la recensământ fără să te doară capul. Eroul principal, prima victimă a recensământului, cum sună trompetele presei, este purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu, care declara sâmbătă, cu autoritatea pe care i-o dădea funcția, că declararea CNP-ului este facultativă, deși pe formularul de recensământ apare obligativitatea declarării datelor.

E un caz de manipulare, de aplecat urechea la ce zice televizorul la care apare însuși purtătorul de cuvânt al INS, declarând inepții și instigând, astfel, populația la nedeclararea CNP-ului și, deci, la încălcarea legii.
De sâmbătă până azi, marți, oare unde a fost preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergiliu Voineagu, de nu a sesizat grava eroare a celui care îl reprezintă în fața presei? Iată explicația aiuritoare a domnului președinte, plătit, alături de purtătorul său de cuvânt, din banii statului: Purtătorul de cuvânt, după ce a făcut precizări că nu orice recenzori acordă sancţiuni, ci persoane special nominalizate care constată cuantumul sancţiunii a mers puţin mai departe şi şi-a exprimat din grabă şi din pregătire insuficientă un punct de vedere personal că nedeclararea CNP nu impune sancţiune. (sursa: Mediafax). Plătim oameni în funcții cheie ca să-și exprime un punct de vedere personal? Oare ce salariu avea purtătorul de cuvânt, dar domnul Voineagu câți bani încasează, ca să reacționeze atât de prompt, adică în 4 zile, să fie iritat și să nu știe răspunsuri la întrebări legate de recensământ (vezi acest articol)?

Pe lângă purtătorul de cuvânt, victimă a propriei sale incompetențe și, zice fostul șef al domniei sale, grabe, următoarele victime ale Recensământului 2011 vor fi simplii recenzori, care trebuie să se întoarcă la locuințele unde persoanele au refuzat să declare CNP-ul, stimulate de celebrul de acum domn Alexandrescu.

Rușine, de multe ori rușine unui stat care joacă pe banii fiecăruia dintre noi o comedie jalnică. La noi, de fiecare dată când se organizează câte o acțiune amplă, trebuie să existe victime: bacalaureatul face victime, alegerile, de asemenea, iată că și inofensivul recensământ ucide destine. Numai incompetența și prostia supraviețuiesc cu brio, se înmulțesc și prosperă, lăbărțându-se în birourile miniștrilor, în spitale sau în școli, ca o idră cu mai multe capete, vorba lui Negruzzi, care ne devorează în timp ce suntem absenți.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism

Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă