Monumentul de la Moisei, brand cultural al României (video HD)

Trecut de către Dorin Ştef printre cele 40 de argumente care fac din Maramureş un brand cultural, la categoria Obiective cu valoare istorică şi culturală, subcategoria Monumente şi complexe statuare, Monumentul de la Moisei este prea puţin cunoscut la nivel naţional, ca să nu mai zic de cel mondial. 

Operă de o profunzime surprinzătoare, creată, aşa după cum ştiţi din articolele anterioare, de sculptorul Vida Gheza, Monumentul de la Moisei are la bază un cult solar, fiind inspirat, după mărturisirile artistului, din sanctuarul dacic de la Grădiştea. Măstile populare maramureşene, ale unor personaje fabuloase, cum sunt Omul apei sau Omul nopţii completează  semnificaţiile complexului monumental care marchează comemorarea unui masacru asupra a 29 de români nevinovaţi, petrecut la 14 octombrie 1944.

Scriitorul Geo Bogza, care i-a sugerat lui Vida Gheza ideea operei, compară Monumentul de la Moisei cu sculpturile lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu.

Din păcate, în anul de graţie 2011, Monumentul de la Moisei este încă o dovadă că nu ştim să ne vindem valorile. Nu există ghid, nu există prezentări multimedia, vizitatorii nu ştiu amănuntele tragediei şi geneza operei. 

Spre bucuria mea, zilele trecute am găsit pe Youtube un scurt film de prezentare a Monumentului de la Moisei, care poate fi un prim pas spre promovarea cum se cuvine a veritabilului brand creat de Vida Gheza. Le mulţumesc autorilor acestui material care situează Moiseiul printre punctele care nu trebuie să lipsească din traseul turistic al României. 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism

Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă