Ultima frontieră a morții se întoarce la Moisei (IV). Apel de suflet către moiseieni

Revoluția culturală online declanșată de recuperarea filmului Ultima frontieră a morții continuă, crește și calcă totul în picioare. 

Sub ochii noștri uimiți se nasc proiecte menite să conserve  moștenirea spirituală a Moiseiului pe care, dacă nu suntem atenți, riscăm să o pierdem în 50 de ani. Orice țară care ar avea o cultură tradițională de forța Maramureșului ar lupta pentru salvarea ei și ar câștiga milioane de euro de pe urma tursimului cultural. România rămâne, din păcate, la toate rece.

Recuperarea filmului de suflet al Moiseiului se transformă, iată, într-un serial, cu episoade pline de suspans, care întregesc, ca niște piese de puzzle, imaginea satului din inimile noastre.

Astăzi, prin amabalitatea stimatei Doamne Dorina Săsăran, soția regretatului actor băimărean Ion Săsăran, care a jucat în filmul nostru, avem câteva imagini-document capturate din pelicula regizată de Virgil Calotescu, în 1979.

Moiseiul în flăcări



Figuranți din Moisei



Fac un apel de suflet către toți moiseienii care își recunosc rudele sau prietenii în calitate de figuranți în aceste poze, să scrie câteva rânduri despre experiența prin care au trecut aceștia în timpul filmărilor. Dacă oamenii aceștia mai trăiesc, pot fi căutați și întrebați. Aceste articole ar fi la loc de cinste în cartea de comori a Moiseiului! 


Dragi moiseieni, contribuiți activ la salvarea moștenirii culturale a Moiseiului! Vă așteaptă mari suprize din partea noastră! Salvați sufletul Moiseiului, satul comoară al Maramureșului și al României!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism

Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă