Un personaj tragic: Mircea Geoană

La cererea publicului de blog cetitoriu, am comis următoarea analiză politică a la Iosif Boda (fără Monica Ghiurco):


Mircea Geoană, la un pas de excludere
Sursa: Mediafax


Credeam în 2009 şi cred şi azi că Mircea Geoană ar fi fost, prin comparaţie, un preşedinte infinit mai responsabil decât Traian Băsescu. Din păcate, bătrânul lup de mare aflat în scaunul cotrocenist l-a devorat în arena catodică,  vânându-i naivităţile, spre satisfacţia unei gloate care şi-a asigurat, pentru încă cinci ani, proviziile strategice de circ şi pâine.


Printre știrile despre prim-ministrul al cărui nume începe cu B, de la bunga-bunga, s-a auzit, mai întâi ca o șoaptă, apoi ca un crivăț conjugal, vestea  că Mircea Geoană, unul dintre personajele care au împărțit România în două la Prezidențialele de acum 2 ani, va fi exclus din partidul care l-a susținut în ipostazele de candidat la preşedinţia Republicii și de președinte al Senatului. PSD-UL s-a lepădat de Mircea Geoană, candidatul abonat la înfrângeri ca la un hebdomadar umoristic, abrupt, precum un chirurg care închide ochii și taie în carne vie cu un topor.


În rolul chirurgului orb a fost Dan Șova, apropiat al lui Victor Ponta, care a terminat operația înainte ca pacientul să poată deschide gura. Anesteziat de euforia victoriei de o noapte, Mircea Geoană a ratat chiar propria excludere din politică.

Vă rog să analizați cu atenție mișcările și expresia feței lui Mircea Geoană din ultimele zile pentru a vedea că avem de-a face cu un personaj descins dintr-o tragedie greacă, una  fără Papandreou, Merkel sau Sarkozy. El seamănă de doi ani cu personajul lui Nenea Iancu, Lefter Popescu, căutându-şi buletinele de vot, pierdute prin urnele pariziene ale lui Baconschi sau ale unei diaspore iluzorii.


Mi-e greu să înțeleg gestul lui Victor Ponta de a se despărți de Geoană, cu riscul  de a pierde președinția Senatului. E oare despărțirea de un mod păgubos de a face politică și de a opune proverbialei șmecherii băsesciene o șmecherie de stânga, la patru ace, aflată în uniune consensuală cu liberalii? Urmează dărâmarea idolilor, cum profețește Vasile Dâncu, urecheat amical de Adrian Năstase?


Experimentați în intrigile politicii mioritice, Ion Iliescu și Adrian Năstase au sesizat imediat pericolul ca, prin revocarea lui Mircea Geoană, PSD să piardă președinția Senatului. Au revenit a doua zi asupra deciziei tocmai din rațiuni pragmatice, după ce au calculat, ca doi șahiști de clasă, mutarea. PSD și-ar fi dat singur mat.


La un pas de excluderea din partidul care l-a lansat pe orbita marii politici, Mircea Geoană și-ar putea salva măcar CV-ul, refuzând înrolarea, la apelul bocancilor, în oastea de strânsură a generalului Oprea, alături de incoruptibilul Miky Șpagă sau de rafinatul Cristian Diaconescu.


Aceste sfâșieri interne ale opoziției nu fac decât să ridice mingea la fileul ciuruit al unei puteri care agonizează, primind lovituri grele prin recentele arestări. 


Renegat de propriul partid, căzând în ridicol dacă trece în tabăra pe care a blamat-o atâta timp, Mircea Geoană este victima perfectă, situată la granița minată dintre răzbunarea pregătită abil de Ion Iiescu și dorința de stăpânire a partidului care îl caracterizează pe Victor Ponta. Iar din aceste chingi existențiale nu poate ieși...





Comentarii

Orest a spus…
Am aflat si cuvinte noi:

HEBDOMADÁR, -Ă, hebdomadari, -e, adj., s. n. (Publicație) care apare o dată pe săptămână; săptămânal.

Analiza mi se pare mai pertinenta decat analizele domnului Boda care desi e ardelean ii lipseste concizia.
Ioan Ivaşcu a spus…
Multumesc mult pentru interesul constant, Orest, si pentru imboldul de a scrie articolul pe aceasta tema.

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism

Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă