1 Decembrie: Doi români şochează Parisul

Doi români  ţin capul de afiş al ziarelor pariziene:


Primul caz: 
Sursa foto: ziarulatac.ro


"Un tânăr român uimeşte Europa. Nu este numai un virtuos al vioarei, ci şi un compozitor talentat", scria revista franceză L' Illustration, în februarie 1898. Tânărul avea atunci numai 19 ani, dar reuşise să se impună în lumea muzicală europeană, prezentând la Paris, în cadrul concertelor Colonne, mai întâi Poema română, la 6 februarie, apoi Sonata pentru vioară şi pian, la 17 februarie. 

Câteva zile mai târziu, tânărul muzician se află în ţară şi prezintă Poema română la Ateneu, dirijând orchestra Conservatorului. Iar ziarele ne relatează: "Nu se poate descrie efectul produs de concert asupra publicului. Ovaţiile au continuat mult timp şi în stradă". Tânărul, pe care, aţi ghicit, îl chema George Enescu, pornea pe drumul către celebritate.

Al doilea caz:

Sursa foto: amazon.com
Turnul Eiffel din Paris a fost inaugurat la 1 aprilie 1889. În această zi, norocoasă atunci, un român a făcut o demonstraţie spectaculoasă de gimnastică: a escaladat colosul parizian, agăţîndu-se de grilele metalice, deci fără a folosi scările sau ascensoarele. Curajoasa acţiune îi aduce lui N. Vladica, acrobatul Turnului Eiffel, medalia de aur din partea generosului stat francez. Ziarele din Paris scriu, emoţionate de acest român apărut din neant: "Domnul Vladica este gimnast şi artist psilograf, putând scrie 300 000 de cuvinte pe o singură carte poştală".

După această performanţă, lui N. Vladica i se pierd urmele, singura referire la el fiind anterioară aventurii pariziene: în anul 1883, a scris microbiografia lui George Bariţiu pe capacul unui ceasornic de buzunar (154 de cuvinte vizibile cu ochiul liber). Textul este semnat: N. Vladica, Bucureşti, 17 noiembrie 1883.

Informaţiile au fost preluate din Almanahul Flacăra, 1978, şi prelucrate de autorul articolului.

Comentarii

Unknown a spus…
Multumesc pentru amintirea acestor oameni frumosi, extraordinari!
Ioan Ivaşcu a spus…
@Rus Bianca: Vă mulţumesc pentru comentariu. La mulţi ani!

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism

Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă