În așteptarea unui derby: Dinamo vs. Steaua, la cota 125, cu Fănuș Neagu



Sursa foto: sportro.net
Seară de Moș Nicolae, cu parfum de derby care încinge spiritul adormit al oricărui microbist român aflat de prea mult timp în așteptarea performanței.

Dinamo și Steaua se înfruntă astăzi, pentru a 125-a oară de-a lungul istoriei lorîn prima divizie, sfidând un prezent deloc generos.

Deși se află pe primul loc al unei ligi mediocre, Dinamo a dezamăgit la nivel european.  Steaua se zbate la mijlocul clasamentului în divizia noastră cea de toate zilele, sperând la o calificare miraculoasă în primăvara europeană, în duelul cu Larnaca.

De fiecare dată când ne găsim în pragul frumos împodobit al unui derby Dinamo-Steaua, amintirea ne joacă feste, forțându-ne să ne întoarcem la vremea viteziștilor de la Sevilla sau a câinilor roșii care se înfruntau, de la egal la egal, cu mai marii Europei, sub bagheta lui Lucescu senior.

Dincolo de regretul după vremuri de mult apuse, remarcăm un jucător exponențial, Dănciulescu, cel care a înscris 200 de goluri în Liga I și care poate deveni cel mai prolific marcator  din istoria derby-urilor Dinamo-Steaua. Doar jucătorii ca el ar putea să evite transformarea meciului Dinamo-Steaua într-un duel între fin și naș.


Și ca să nu cad în patetism, îi dau cuvântul lui Fănuș Neagu, care, într-o scrisoare către Ovidiu Ioanițoaia din primăvara lui 2011, regreta decăderea fotbalului nostru:


Dragă Ovidiu Ioaniţoaia,


Sâmbăta trecută m-am ascultat recitând, la TVR 1, poemul în proză pe care l-am închinat, în urmă cu un sfert de veac, jucătorilor echipei Steaua, când aceasta a devenit Campioana Europei. 

Plouă ca o lungă aducere aminte. Altcândva, când rosteam numele echipei Steaua sau al Universităţii Craiova, al Rapidului sau al lui Dinamo, simţeam un tremur în voce ca atunci când rostesc numele râului Olt, şi sufletul meu se tulbură şi îngenunchează, fiindcă Oltul e o pajură albastră, ridicându-se din munţii aşezaţi pe iazuri de aur, de sare şi de fulgere ai României (cred cu inima că în izvoarele lui şi-au spălat faţa şi şi-au sfinţit sceptrul toţi voievozii acestui pământ) ca să se arunce, încărcat de aroma brazilor, a ierburilor sau a lemnului schimbat în pridvor sau arcuit în poduri, în Dunărea largă pe care plutesc diligenţe trase de pescăruşi şi privighetori de apă. Aşa simţeam că trebuie să pun în cântec, pe vremea aceea, numele Stelei, Universităţii, Rapidului. [...]

Acum zici Steaua, Universitatea Craiova, Rapid, Dinamo şi faci doi paşi îndărăt. Trecem cu toţii pe sub un cer de crizanteme negre şi prin duminicile nimănui. Nici o ramură de merişor. Toate mierlele au glas de lut şi ochi de mărgăritare stinse. Regele e gol şi cu casa spartă. Lângă gară a înflorit mangalul, în Ghencea şi pe Dinamo întinzi deştul pe sub uşă, încrezător şi bronzat, şi dai numai de cârlige de sârmă. Fotbalul românesc umblă cu ulciorul spart, cu umerii căzuţi şi se tot duce prin mireasma tăcerii. Nu mai vezi pe nici o scăfârlie zulufi de căpşunică, drept pentru care eu, unul, mi-am retras luna din toate livezile cu echipe în A. 

Dar ce durere trăim în duminicile noastre pustii!


Oare cât timp va mai trece până vom rosti cu glasul plin de emoție numele echilpelor românești de fotbal?

Și spre aducere aminte, o scurtă istorie a derby-urilor Steaua-Dinamo:


Comentarii

Flyerboy a spus…
Victorie Dinamo la scor :D
Ioan Ivaşcu a spus…
@Flyerboy: Sa speram ca va fi un meci spectaculos, cu fotbal adevarat.

Postări populare de pe acest blog

Stonehenge de Maramureş-brand cultural

Copil în comunism

Interviu: Laurenţiu Bădicioiu: Un festival internaţional de poezie şi epigrame are succes într-o lume manipulată şi manipulantă